vetdoc.gr dog epilepsy  

Επιληψία στον σκύλο

       

Τι μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις σε σκύλους;

 • Δηλητηρίαση

 • Ηπατική νόσος

 • Υπογλυκαιμία ή υπεργλυκαιμία

 • Νεφρική Νόσος

 • Προβλήματα των ηλεκτρολυτών

 • Αναιμία

 • Τραύμα στο κεφάλι

 • Εγκεφαλίτιδα

 • Εγκεφαλικά επεισόδια

 • Όγκος του εγκεφάλου

    Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν κατάρρευση, σπασμωδικές κινήσεις, δυσκαμψία, μυικούς σπασμούς, απώλεια συνείδησης, σιαλόρροια, κινήσεις κατάποσης ή αφρούς στο στόμα. Ο σκύλος μπορεί να πέσει προς μία πλευρά και να κάνει κινήσεις ποδηλασίας με τα πόδια τους. Μερικές φορές εμφανίζουν ακράτεια ούρων και κοπράνων κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Ορισμένοι σκύλοι μπορεί να φαίνονται ζαλισμένοι, ασταθείς ή σε σύγχυση ή να κοιτάζουν μακριά στο χρονικό διάστημα πριν από την κρίση. Στη συνέχεια, ο σκύλος σας μπορεί να αποπροσανατολιστεί, να ταλαντεύεται ή προσωρινά να είναι τυφλό. Πιθανόν να περπατάει σε κύκλους και να χτυπάει σε πράγματα, να έχει πολλά σάλια  στο πηγούνι του και αιμορραγία στο στόμα του.

 

      Ποια είναι τα είδη των επιληπτικών κρίσεων;

       Το πιο κοινό είδος είναι η γενικευμένη επιληπτική κρίση. Αφορά ανώμαλη ηλεκτρική δραστηριότητα που συμβαίνει σε όλο τον εγκέφαλο. Οι γενικευμένες κρίσεις συνήθως διαρκούν από λίγα δευτερόλεπτα έως λίγα λεπτά.

Αντιθέτως, σε μια εστιακή επιληπτική κρίση, η μη φυσιολογική ηλεκτρική δραστηριότητα συμβαίνει μόνο σε τμήμα του εγκεφάλου. Εστιακές κρίσεις μπορεί να προκαλέσουν αφύσικες κινήσεις σε ένα άκρο ή μία πλευρά του σώματος. Μερικές φορές διαρκούν μόνο λίγα δευτερόλεπτα. Μια κρίση είναι πιθανόν να ξεκινήσει ως εστιακή και στη συνέχεια να γίνει γενικευμένη.

Μια ψυχοκινητική κρίση εκδηλώνεται με παράξενη συμπεριφορά που διαρκεί μόνο λίγα λεπτά. Το σκυλί σας μπορεί ξαφνικά να αρχίσει να επιτίθεται σε ένα φανταστικό αντικείμενο ή να κυνηγά την ουρά του.

Επιληπτική κρίση από άγνωστες αιτίες ονομάζεται ιδιοπαθής επιληψία. Συνήθως εμφανίζονται σε σκύλους ηλικίας από 6 μηνών έως 6 ετών. Παρά το γεγονός ότι κάθε σκυλί μπορεί να πάσχει από επιληψία, η ιδιοπαθής είναι πιο συχνή σε Κόλλεϊ συνόρων, Ποιμενικούς Αυστραλίας, Λαμπραντόρ Ριτρίβερ, λαγωνικά, Βελγική Tervurens και σε Γερμανικούς Ποιμενικούς.

        Τι πρέπει να κάνω εάν ο σκύλος μου εμφανίσει επιληπτική κρίση;

        Κατ 'αρχάς, προσπαθήστε να μείνετε ήρεμοι. Αν ο σκύλος σας είναι κοντά σε κάτι που θα μπορούσε να τον βλάψει, όπως ένα κομμάτι των επίπλων ή τις σκάλες, σύρετέ τον με προσοχή μακριά.

        Μείνετε μακριά από το στόμα του σκύλου σας και το κεφάλι του. Θα μπορούσε να σας δαγκώσει. Μην βάζετε τίποτα στο στόμα του. Τα σκυλιά δεν μπορεί να πνιγούν με τη γλώσσα τους.

        Εάν η κρίση διαρκεί περισσότερο από λίγα λεπτά, το σκυλί σας είναι σε κίνδυνο υπερθέρμανσης. Ενεργοποιήστε έναν ανεμιστήρα και βάλτε κρύες κομπρέσες ή παγοκύστεις στο κεφάλι και στο σώμα του ζώου.

        Μιλήστε στον σκύλο σας απαλά και ήπια και αγγίξτε τον για καθησυχασμό. Μιλήστε με τον κτηνίατρό σας, όταν τελειώσει η κρίση.

        Αν η κρίση διαρκεί περισσότερο από 5 λεπτά ή αν έχει επανειλημμένες, και αυτός είναι αναίσθητος, πηγαίνετε τον στον κτηνίατρο το συντομότερο δυνατόν. Όσο περισσότερο συνεχίζεται, η θερμοκρασία του σώματος μπορεί να αυξηθεί, και αυτός μπορεί να εμφανίσει αναπνευστικά προβλήματα ή να προκληθεί οίδημα στον εγκέφαλό του. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλική βλάβη. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να δώσει στο σκύλο σας ηρεμιστικά για να σταματήσει η κρίση.

Επίσης θα θέλει να κάνει μια λεπτομερή κλινική εξέταση και να κάνει εργαστηριακές εξετάσεις αίματος, ώστε να βρεθεί η αιτία των επιληπτικών κρίσεων.

     Μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για τον έλεγχο των επιληπτικών κρίσεων, όπως η φαινοβαρβιτάλη ή το βρωμιούχο κάλιο. Χορηγήστε τη φαινοβαρβιτάλη στον σκύλο σας σύμφωνα με τις οδηγίες, έχοντας υπ΄ όψη ότι με την πάροδο του χρόνου επιβαρύνεται το συκώτι του.

Οι σκύλοι που λαμβάνουν φαινοβαρβιτάλη θα χρειαστεί να κάνουν εξετάσεις αίματος κάθε 6 μήνες για το ήπαρ και για την μέτρηση της συγκέντρωσης στο αίμα τους.

Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες του κτηνιάτρου σας όταν δίνετε το φάρμακο. Είναι σημαντικό να μην παραλείψετε καμία δόση.

ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΟ - ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

riko

Τερψιθέας 13 & Καπετάν Ντόγρα Πυλαία Θεσσαλονίκη

Τηλ 2310-934743, 6944224233,

Οι συνεργασίες μας

facilities

 

επικοινωνία με την κτηνίατρο

 

.Vet Tech

 

Είσοδος στο Petshop μας

Επιλεγμένα Δημοσιεύματα

 • Αρχικό
 • Τίτλος
 • Ημερομηνία
 • Τυχαία
φόρτωση περισσοτέρων κρατήστε το πλήκτρο SHIFT για να τα φορτώσετε όλα φόρτωση όλων

Αγγελίες

 • Αρχικό
 • Τίτλος
 • Ημερομηνία
 • Τυχαία

Φωτογραφίες

Our website is protected by DMC Firewall!