vetdoc.gr dogs kennel cough     

Κυριακίδου Μαρία

Κτηνίατρος Θεσσαλονίκη

Αν ο σκύλος σας έχει συμπτώματα σαν να προσπαθεί να βγάλει ξένο σώμα από το λαιμό του ή κάνει συνεχώς θορύβους πνιγμού, είναι πιθανό να πάσχει από βακτηριακή τραχειοβρογχίτιδα ( βήχας του κυνοκομείου, ασθένεια kennel cough ). Παρά το γεγονός ότι μπορεί να ακούγεται τρομερό, τις περισσότερες φορές δεν είναι μια σοβαρή κατάσταση και οι περισσότεροι σκύλοι θα ανακάμψουν χωρίς ιδιαίτερη θεραπεία.

       Τι είναι η τραχειοβρογχίτιδα του σκύλου

      Ακριβώς όπως και το ανθρώπινο κρυολόγημα, μπορεί να προκληθεί από πολλούς διαφορετικούς ιούς και βακτήρια. Μία από τις πιο συνήθεις αιτίες είναι ένα βακτήριο που ονομάζεται Bordetella bronchiseptica. Οι περισσότεροι σκύλοι που προσβάλλονται με Bordetella έχουν μολυνθεί ταυτόχρονα και με έναν ή περισσότερους ιούς. Αυτοί οι ιοί, οι οποίοι είναι γνωστό ότι κάνουν τον σκύλο πιο επιρρεπή σε μόλυνση από Bordetella (δευτερογενείς λοιμώξεις), περιλαμβάνουν τον αδενοϊό,  τον ερπητοϊό, τον ρεοϊό και τον ιό της γρίπης των  σκύλων.

     Οι σκύλοι μολύνονται όταν εισπνέουν βακτήρια ή σωματίδια του ιού από την αναπνευστική οδό τους, ερχόμενοι σε επαφή με εκκρίσεις άρρωστων σκύλων. Αυτή η οδός είναι κανονικά επενδεδυμένη με μια επίστρωση βλέννας που παγιδεύει τα μολυσματικά σωματίδια, αλλά υπάρχει και μια σειρά από παράγοντες αποδυναμώνουν αυτήν την προστασία και κάνουν τα σκυλιά επιρρεπή σε μόλυνση, η οποία οδηγεί σε φλεγμονή του λάρυγγα και της τραχείας.

       Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν:

 • Έκθεση σε πολυσύχναστους ή/και ανεπαρκώς αεριζόμενους χώρους, συνθήκες όπως αυτές που συναντώνται σε πολλά κυνοκομεία και καταφύγια ζώων.
 • Οι χαμηλές θερμοκρασίες,
 • Η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου ή τη σκόνη,
 • Ταξίδια και στρες που προκαλείται από αυτά.

Τα συμπτώματα της τραχειοβρογχίτιδας:

     Το κλασικό σύμπτωμα του βήχα ρείθρων είναι ένας επίμονος, παραγωγικός βήχας. Συχνά ακούγεται σαν ένα ¨κορνάρισμα¨ χήνας. Αυτό είναι διαφορετικό από το βήχα που μοιάζει με τον ήχο που κάνουν ορισμένοι σκύλοι, ιδιαίτερα οι μικρόσωμοι φίλοι μας, που ονομάζεται ανάστροφο φτάρνισμα. Το τελευταίο μπορεί να είναι αναμενόμενο σε ορισμένες φυλές σκύλων και, συνήθως, υποδηλώνει την παρουσία του μετά από ρινικό έκκριμα ή ελαφρύ ερεθισμό του λαιμού.

    Μερικά σκυλιά μπορεί να παρουσιάζουν και άλλα συμπτώματα της ασθένειας, συμπεριλαμβανομένων του φτερνίσματος, της καταρροής και του οφθαλμικού εκκρίματος, της ελαφράς ανορεξίας και του ελαττωμένου επιπέδου ενέργειας.

       Θεραπεία και την πρόληψη της τραχειοβρογχίτιδας:

      Η τραχειοβρογχίτιδα είναι άκρως μεταδοτική. Αν νομίζετε ότι ο σκύλος σας μπορεί να πάσχει από αυτήν την κατάσταση, θα πρέπει να τον κρατήσετε μακριά από τα άλλα ζώα και να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας.

    Αν και πολλές περιπτώσεις του βήχα των κυνοκομείων υποχωρούν χωρίς θεραπεία, τα φάρμακα που θα δώσουν οι κτηνίατροι μπορεί να επιταχύνουν την αποδρομή ή την ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια της λοίμωξης. Αυτά περιλαμβάνουν αντιβακτηριδιακά που στοχεύουν την Bordetella και την εξάλειψη του βήχα και επιπροσθέτως συμπτωματική αγωγή, όταν και όπου χρειάζεται.

      Μπορείτε επίσης να διαπιστώσετε ότι κρατώντας το σκυλί σας σε ένα καλά εφυγρασμένο περιβάλλον και χρησιμοποιώντας ένα επιστήθιο («σαμαράκι») αντί για ένα κολάρο λαιμού, θα ελαχιστοποιήσετε το βήχα.

     Τα περισσότερα σκυλιά με τραχειοβρογχίτιδα αναρρώνουν πλήρως μέσα σε τρεις εβδομάδες, αν και μπορεί να διαρκέσει έως και έξι εβδομάδες σε μεγάλα σκυλιά ή σε αυτά με άλλες ιατρικές παθήσεις. Επειδή είναι σοβαρή νόσος, η παρατεταμένη μόλυνση είναι πιθανό να οδηγήσει σε πνευμονία. Επίσης, εάν ο σκύλος σας εμφανίσει βαρύτερα συμπτώματα, όπως γρήγορη αναπνοή ή δύσπνοια, κατάπτωση, ανορεξία, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας αμέσως, καθώς αυτά μπορεί να είναι σημεία σοβαρότερων καταστάσεων.

     Υπάρχουν δύο μορφές του εμβολίου για την τραχειοβρογχίτιδα: ένα που εγχέεται στην άκρη της μύτης (ενδορρινική ενστάλαξη) και ένα ενέσιμο. Παρά το γεγονός ότι αυτά τα εμβόλια βοηθούν σημαντικά, προλαμβάνουν και αποτρέπουν την εμφάνιση επιδημιών, δεν εγγυώνται 100% την απόλυτη προστασία, επειδή η τραχειοβρογχίτιδα προκαλείται από τόσα πολλά διαφορετικά είδη βακτηρίων και ιών.

    Ο ενδορρινικός εμβολιασμός γίνεται στους ενήλικους σκύλους συνήθως μία φορά το χρόνο, μετά την αρχική εγκατάσταση της ανοσίας στο κουτάβι, αλλά μερικές φορές συνιστάται κάθε έξι μήνες για σκύλους που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο. Αυτή η μορφή του εμβολίου παρέχει προστασία γρηγορότερα (μέσα σε 2-3 μέρες) από ό, τι η ενέσιμη μορφή του προϊόντος (10-12 ημέρες). Το ενέσιμο εμβόλιο δεν επαναλαμβάνεται ανά 6μηνο.

ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΟ - ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

riko

Τερψιθέας 13 & Καπετάν Ντόγρα Πυλαία Θεσσαλονίκη

Τηλ 2310-934743, 6944224233,

Οι συνεργασίες μας

facilities

 

επικοινωνία με την κτηνίατρο

 

.Vet Tech

 

Είσοδος στο Petshop μας

Επιλεγμένα Δημοσιεύματα

 • Αρχικό
 • Τίτλος
 • Ημερομηνία
 • Τυχαία
φόρτωση περισσοτέρων κρατήστε το πλήκτρο SHIFT για να τα φορτώσετε όλα φόρτωση όλων

Αγγελίες

 • Αρχικό
 • Τίτλος
 • Ημερομηνία
 • Τυχαία

Φωτογραφίες

DMC Firewall is a Joomla Security extension!