ΤΟΞΟΠΛΑΣΜΩΣΗ:

ΕΙΝΑΙ Η ΓΑΤΑ ΜΑΣ «ΔΗΜΟΣΙΟΣ Ή ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ» ?

Η τοξοπλάσμωση της γάτας είναι νόσημα που οφείλεται στο πρωτόζωο κοκκίδιο Toxoplasma gondii και μολύνει πάνω από 200 είδη θηλαστικών (γάτα, σκύλος, μικρά και μεγάλα μηρυκαστικά, χοίρος, τρωκτικά κατοικίδια και άγρια, καθώς και πτηνά).

Πώς μολύνεται ο άνθρωπος? Ο άνθρωπος και τα διάφορα είδη θηλαστικών και πτηνών, που είναι οι ενδιάμεσοι ξενιστές του παράσιτου αυτού, μολύνονται όταν καταπιούν:

Α) ώριμες ωοκύστεις του τοξοπλάσματος από το έδαφος με την τροφή, όπως ωμά λαχανικά, φρούτα κ.ά.

Β) τοξοπλασμικές κύστεις με την κατανάλωση ωμού ή μισοψημένου κρέατος μολυσμένου χοίρου, μηρυκαστικών και πτηνών, και με τη δοκιμή ωμού μίγματος κιμά κατά την προετοιμασία του, και τέλος

Γ) ενδομητρικά κατά την εγκυμοσύνη, όταν η μητέρα βρίσκεται στην οξεία φάση της τοξοπλάσμωσης.

 Η γάτα (τελικός ξενιστής) μολύνεται με την κατανάλωση τρωκτικών και ωμού κρέατος άλλων ειδών (π.χ. πτηνών). Όταν η γάτα μολυνθεί, σε 2-38 ημέρες αρχίζει να αποβάλλει στο εξωτερικό περιβάλλον ανώριμες ωοκύστεις τοξοπλάσματος με τα κόπρανά της. Αυτές δεν μπορούν να μολύνουν τον άνθρωπο. Πρέπει να μείνουν στο περιβάλλον, σε κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας για 2-4 ημέρες, ώστε να γίνουν ώριμες και μολύνουσες ωοκύστεις. Επιπλέον, η μολυσμένη γάτα αποβάλλει το πρωτόζωο μόνο μια φορά στη ζωή της, ακόμα και αν μολυνθεί επανειλημμένα.

Άρα, για να μολυνθεί κάποιος με το τοξόπλασμα από τη γάτα πρέπει να συντρέχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις:

1) η γάτα να είναι μολυσμένη (εφόσον τρέφεται με ωμό κρέας),

2) να συμπέσει ο χρόνος της μοναδικής φοράς στη ζωή της που εκκρίνει το παράσιτο,

3) να πιάσει με γυμνά χέρια τα κόπρανα ή την άμμο της και επιπλέον αφού μείνει με άπλυτα χέρια για 2-4 ημέρες, να φάει.

 

Γι’αυτό το λόγο, η κύρια πηγή μόλυνσης του ανθρώπου είναι το μισοψημένο ή και ωμό κρέας, τα κακοπλυμένα φρούτα και λαχανικά και η κακή υγιεινή των χεριών μετά την επαφή με το χώμα (π.χ. άμμος στις παιδικές χαρές).

Η τοξοπλάσμωση προκαλεί αποβολές στον άνθρωπο σε μικρό ποσοστό (σε σχέση με άλλες αιτίες π.χ ορμονικές, μόλυνση με κυτταρομεγαλοϊό) και αυτό αν η μέλλουσα μητέρα βρίσκεται στην οξεία φάση της (πρώτη επαφή με το παράσιτο). Γι αυτό, είναι καλό οι νεαρές γυναίκες να έρχονται σε επαφή με γάτες, ώστε να αποκτούν αντισώματα και κατά συνέπεια άμυνα απέναντι στο τοξόπλασμα.

Η πρόληψη της τοξοπλάσμωσης βασίζεται στην αποφυγή κατανάλωσης μισοψημένου ή ωμού κρέατος, κακοπλυμένων φρούτων και λαχανικών, στην καλή υγιεινή των χεριών, και στην καθημερινή καθαριότητα της άμμου της γάτας.

Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να εφαρμόζουν τα παραπάνω μέτρα με ιδιαίτερη προσοχή και καλό είναι κάποιος άλλος να καθαρίζει την άμμο της γάτας. Δεν χρειάζεται να εκδιωχθεί το ζώο από το σπίτι. Ο φόβος είναι αποτέλεσμα άγνοιας και οι γάτες είναι όμηροι των αποφάσεων των ιδιοκτητών τους.

Κυριακίδου Μαρία - Κτηνίατρος
Κτηνιατρείο Θεσσαλονίκη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΟ - ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

riko

Τερψιθέας 13 & Καπετάν Ντόγρα Πυλαία Θεσσαλονίκη

Τηλ 2310-934743, 6944224233,

Οι συνεργασίες μας

facilities

 

επικοινωνία με την κτηνίατρο

 

.Vet Tech

 

Είσοδος στο Petshop μας

Επιλεγμένα Δημοσιεύματα

  • Αρχικό
  • Τίτλος
  • Ημερομηνία
  • Τυχαία
φόρτωση περισσοτέρων κρατήστε το πλήκτρο SHIFT για να τα φορτώσετε όλα φόρτωση όλων

Αγγελίες

  • Αρχικό
  • Τίτλος
  • Ημερομηνία
  • Τυχαία

Φωτογραφίες

DMC Firewall is a Joomla Security extension!