ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΓΑΤΑΣ

Ενημερωθείτε για τα ειδικά εμβόλια της λοιμώδους περιτονίτιδας και της λοιμώδους λευχαιμίας, νοσημάτων που είναι βαρύτατα και ανίατα. Τα ανεμβολίαστα ή μερικώς εμβολιασμένα γατάκια δεν πρέπει να κυκλοφορούν σε μέρη εκτεθειμένα σε άρρωστα ζώα και τις εκκρίσεις τους. Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων.

·     Διατροφή:

Είναι αυτονόητο ότι η γάτα θα πρέπει να έχει πάντοτε στη διάθεσή της καθαρό και φρέσκο νερό.

Οι γάτες φυσιολογικά τρέφονται με πολλά και μικρά γεύματα μέσα στη μέρα. Παρόλα αυτά όμως, θα πρέπει να τρέφονται με συγκεκριμένη ποσότητα τροφής, ανάλογης της ηλικίας τους (π.χ. για νεαρά ή υπερήλικα), της φυλής τους (π.χ. για γάτες Περσικής φυλής) και των αναγκών τους (στειρωμένες, νεφροπαθείς κ.λπ.).

Σε ορφανά ή πολύ μικρής ηλικίας γατάκια χρησιμοποιούμε υποκατάστατο γάλα γάτας σε σκόνη, παρασκευάζοντάς το με ζεστό νερό. Αποφεύγουμε τη χορήγηση του αγελαδινού γάλακτος, γιατί είναι αιτία πρόκλησης διάρροιας και δεν καλύπτει τις ανάγκες των σαρκοφάγων.

Ορθολογική και συνεπώς προτιμότερη είναι η σίτιση με ξηρά τροφή, αφού -λόγω τεχνολογίας- ενσωματώνονται αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, προστατευτικές ουσίες (για τριχομπαλάκια, νεφροπροστατευτικές, οξινοποιητές ούρου κ.ά.) και αποτελεί πλήρη τροφή. Επιπλέον, βραδύνει το σχηματισμό οδοντικής πλάκας και διευκολύνει γευστικά τη μετάβαση σε τροφές ειδικού τύπου, όπως τα καρδιοπαθή και ηπατοπαθή ζώα.

Η σίτιση με κονσέρβες είναι η «εύκολη» και νόστιμη λύση. Όμως, περιέχουν συχνά υποπροϊόντα σφαγείου, είναι πολύ φτωχές σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, αφού -λόγω τεχνολογίας- σφραγίζονται και αποστειρώνονται και επιταχύνουν την εμφάνιση τρυγίας στα δόντια. Προτιμώνται σε ζώα με ανορεξία, δυσφαγία, μετεγχειρητικά, για χορήγηση χαπιών κ.λπ.

Δεν πρέπει να ταΐζουμε ποτέ τις γάτες με ωμό κρέας ή ψάρι, γιατί έτσι κινδυνεύουμε από νόσους, κυρίως παρασιτικές, όπως η σαρκοκύστωση, η σαρκοσποριδίαση και η τοξοπλάσμωση (βλ. ειδ. φυλλάδιο). Επιπλέον, η συνεχής σίτιση με ωμά ψάρια αποδείχθηκε ότι προκαλεί λιπώδη εκφύλιση του ήπατος.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε, ότι δεν χορηγούμε ποτέ κόκκαλα κανενός είδους, αφού αυτά λειτουργούν σαν ξένα σώματα, προκαλώντας εμέτους και σφηνώνονται ανάμεσα στα δόντια, δημιουργώντας αποστήματα, δυσφαγίες, κ.λπ..

Γενικά, δεν θα πρέπει αφήνουμε την επιλογή της διατροφής στην ίδια τη γάτα, αφού δεν είναι σε θέση να κρίνει το σωστό και το υγιεινό.

·     Υγιεινή δοντιών:

Καλό είναι να εκπαιδευτεί η γάτα από την ηλικία των 4 μηνών και μετά στο βούρτσισμα των δοντιών με ειδικές βούρτσες και κτηνιατρική πάστα, ώστε να βραδύνουμε το διάστημα μεταξύ δύο επαγγελματικών καθαρισμών με υπερήχους. Άλλωστε, η κακή στοματική υγιεινή προκαλεί -εκτός από δύσοσμη αναπνοή- βαλβιδοπάθειες στην καρδιά, αποστήματα στο ήπαρ και νεφροπάθειες, μέσω της μεταφοράς των μικροβίων των δοντιών.

·     Εκπαίδευση    

Αφορά κυρίως τη χρήση της άμμου, ως τουαλέτα, κάτι που οι περισσότερες γάτες κάνουν από μόνες τους. Απαραίτητη είναι και η εκπαίδευση στη χρήση ονυχοδρομίου, ώστε να διασωθούν τα έπιπλα και οι κουρτίνες του σπιτιού.

·     Στείρωση (ευνουχισμός και ωοθηκυστερεκτομή):

Συνιστάται από την ηλικία των 7-8 μηνών και πριν από την εμφάνιση του πρώτου οίστρου. Για μεθόδους, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά της , ζητήστε το αντίστοιχο ενημερωτικό φυλλάδιο.

·     ΠΡΟΣΟΧΗ:

-Στην κατάποση ξένων σωμάτων, ιδιαίτερα στα νεαρά ζώα.

-Στις πτώσεις από μεγάλο ύψος (τοποθέτηση πλέγματος).

-Στην έλλειψη ταυτότητας (πλαστικής ή μεταλλικής), σε περίπτωση φυγής του ζώου. Η τοποθέτηση microchip στις γάτες είναι -από τη νομοθεσία- προαιρετική.

-Δεν χορηγούμε ποτέ αντιπυρετικά και παυσίπονα ανθρώπου, γιατί προκαλούν γαστρίτιδα και γαστρορραγία, και τέλος, τσάι και υπακτικά σε ζώα με γαστρεντερικά προβλήματα.

Κυριακίδου Μαρία
Κτηνίατρος
Θεσσαλονίκη
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΟ - ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

riko

Τερψιθέας 13 & Καπετάν Ντόγρα Πυλαία Θεσσαλονίκη

Τηλ 2310-934743, 6944224233,

Οι συνεργασίες μας

facilities

 

επικοινωνία με την κτηνίατρο

 

.Vet Tech

 

Είσοδος στο Petshop μας

Επιλεγμένα Δημοσιεύματα

  • Αρχικό
  • Τίτλος
  • Ημερομηνία
  • Τυχαία
φόρτωση περισσοτέρων κρατήστε το πλήκτρο SHIFT για να τα φορτώσετε όλα φόρτωση όλων

Αγγελίες

  • Αρχικό
  • Τίτλος
  • Ημερομηνία
  • Τυχαία

Φωτογραφίες

Our website is protected by DMC Firewall!