vetdoc.gr_veterinary_care_thessaloniki.jpg
από
Κυριακίδου Μαρία
κτηνίατρος Θεσσαλονίκη

Α) Επιλογή Ράτσας - φυλής σκύλου

     ή         ή      ή μήπως

     Ο "Ράμπο", το κινηματογραφικό πρότυπο της επιβίωσης, της τραχύτητας, της δύναμης. της σκληρότητας. Φανταστείτε αυτόν τον ίδιο,  τον σκληροτράχηλο φανταστικό χαρακτήρα, που δεν έχει φίλους, που έμαθε να ζει και να επιβιώνει στις πιο αντίξοες συνθήκες, να είναι μεγαλωμένος στα ανάκτορα, με νταντάδες, με διαρκή παρουσία ανθρώπων γύρω του, με κοινωνικές εκδηλώσεις σε "σαλόνια" με εκατοντάδες καλεσμένους, με μουσικές και κολλέγια.

     Τουλάχιστον η συμπεριφορά του δε θα είναι αυτή που έχουμε γνωρίσει στην οθόνη.Το άγριο ένστικτο μέσα του μάλλον θα υπάρχει, αλλά θα χρειαστούν πολλές προϋποθέσεις και καταστάσεις  για να αντιδράσει με αυτό, πιθανόν δε να μην εκδηλωθεί ποτέ.

    Κάπως έτσι συμβαίνει και στο πραγματικό κόσμο των ζώων. Έχουμε ακούσει για μικρόσωμα σκυλιά που είναι πολύ επιθετικά, που δεν αντέχουν τη παρουσία κανενός, που γαυγίζουν ασταμάτητα και στο χάδι αντιδρούν με δάγκωμα, όπως έχουμε ακούσει και για λιοντάρια, που μεγάλωσαν μαζί με ανθρώπους, που τους αναγνώρισαν χρόνια μετά τον χωρισμό τους και τους αγκάλιασαν με στοργή.

    Μέσα από δεδομένα, όπως η καταγωγή και τη χρήση για την οποία εκπαιδεύτηκαν οι σκύλοι, (γιατί αυτό στη πράξη εξυπηρετούν οι φυλές για τον άνθρωπο), θα προσπαθήσουμε να δώσουμε τα "βασικά" χαρακτηριστικά κάθε φυλής, ώστε να γνωρίζετε τις ιδιαίτερες ικανότητες που κάθε ράτσα έχει στο ένστικτο της και η επιλογή της κατάλληλης ράτσας - φυλής σκύλου να είναι ευκολότερη, χωρίς αυτό να σημαίνει πως ένα pit bull, ένα rottweiler , ή ένα bull terrier, θα εξελιχθεί απαραίτητα σε ένα επιθετικό σκυλί, σε ένα άγριο φύλακα, δολοφόνο όπως στις υπερβολές συχνά προσδίδεται σα χαρακτηριστικό, στη κάθε ράτσα.

    Η κοινωνικοποίηση ή μη από τη νεαρή ηλικία, η διάθεση και η ικανότητα του ιδιοκτήτη να επιβληθεί στο σκυλί του, το πόσο ελεύθερο θα αφεθεί κάθε ζώο να λειτουργήσει από μικρό, είναι παράγοντες που θα επηρεάσουν τη συμπεριφορά και το χαρακτήρα του, ως ενήλικο ζώο.

   Από την άλλη, η φροντίδα σε άσκηση, η συμπεριφορά από τον ιδιοκτήτη στο ζώο με πράξεις βίας προκειμένου να του επιβληθεί, εμπνέοντας φόβο και  πόνο, είναι σχεδόν σίγουρο πως ίσως "επιφανειακά" επιτύχει, όμως θα υποθάλψει ένα καταπιεσμένο χαρακτήρα, που σε κάθε ευκαιρία που θα του δοθεί, θα αντιδράσει απροσδόκητα, βίαια και καταστροφικά. Το ίδιο κάνει κάθε άνθρωπος που καταπιέζεται, που εξαναγκάζεται σε δουλεία, πόνο με τη βία.

   Έτσι είναι απαραίτητο να λάβει κάποιος υπόψη του στην επιλογή σκύλου, κάποια γενικά χαρακτηριστικά, να γνωρίζει και να έχει συνείδηση του συντρόφου που χρειάζεται, να έχει επίγνωση των δικών του ικανοτήτων σε αυτή τη σχέση με το ζώο - σύντροφο που θα επιλέξει. Αν η ράτσα του σκύλου που θα επιλέξουμε έχει χαρακτηριστικά ανεξαρτησίας και επιβολής στο κοπάδι, τότε θα πρέπει να μπορούμε να καθοδηγήσουμε και να κυριαρχήσουμε στις συμπεριφορές που θα παρουσιάσει. Αν ο ιδιοκτήτης δεν έχει ανάλογα δεδομένα σα χαρακτήρας, πιθανόν θα αναπτυχθεί μια σχέση υποτέλειας του στο σκύλο και τα αποτελέσματα θα είναι μη επιθυμητά, τόσο για τον ίδιο, όσο και για το σκύλο, αλλά και τους ανθρώπους του περιγύρου του.

    Αν πάλι επιλέξουμε μια πολύ δραστήρια ράτσα σκύλου ή μια πολύ φιλική μεν, που έχει όμως έντονη την ανάγκη της παρουσίας των ανθρώπων - ιδιοκτητών δίπλα της και εμείς λόγω επαγγέλματος ή υποχρεώσεων δεν μπορούμε να αφιερώσουμε το χρόνο που το ζώο έχει ανάγκη και χρειάζεται, τόσο σε παρουσία, όσο και σε δραστηριότητα, τότε μάλλον θα μετατρέψουμε ένα γλυκύτατο καθ όλα ζώο σε ένα καταστροφικό και απρόβλεπτο σύντροφο.

    Σταθμίστε λοιπόν προσεκτικά τα δεδομένα και τις πραγματικές ανάγκες και δυνατότητές σας, πριν κάνετε την επιλογή σας. Τα πρότυπα και οι μόδες, η εμφάνιση και το "must" ας μην αποτελέσουν τα βασικά σας κριτήρια. Δεν είναι καθένας ικανός για οτιδήποτε, δεν έχει πραγματικά ανάγκη αυτό που έχει στο χαρακτήρα και στο ένστικτο του κάθε ζώο. Ένας Γερμανικός ποιμενικός είναι άριστος φύλακας, προστατεύει την οικογένεια και την "αγέλη" του με αυταπάρνηση, εκπαιδεύεται σε πάρα πολλά πράγματα, αλλά δεν είναι ο σκύλος που θα καθίσει αναπαυτικά στο σαλόνι, να βλέπει μαζί σας τηλεόραση και να κουνάει χαριτωμένα την ουρά του. Για να εκδηλώσει όλες αυτές τις ικανότητες του, χρειάζεται έναν ιδιοκτήτη που θα αφιερώσει πολύ χρόνο, προσπάθεια και αγάπη στο σκυλί του, ώστε εκπαιδεύοντας το να ανταποκριθεί σε κάθε δεδομένο που θα του ζητηθεί.

    Αν δε το κάνει, είναι πολύ πιθανό να έχει δίπλα του ένα σκύλο που μη ανταποκρινόμενος στις αρχικές προσδοκίες του, θα του δημιουργεί πρόβλημα στη συμβίωση μαζί του, αντί της χαράς και της ικανοποίησης που προσφέρει μιά σωστή σχέση. Θα είναι μια άτυχη σχέση, για την οποία δε θα φταίει το ζώο.

    Τα ζώα λειτουργούν με το ένστικτο. Η νοημοσύνη και η εξυπνάδα, φτάνουν μέχρι εκεί που το ζωώδες ένστικτό τους επιτρέπει. Η αφοσίωση στον ιδιοκτήτη είναι χαρακτηριστικό πολλών φυλών, αλλά είναι ο ιδιοκτήτης που θα το κερδίσει με τη στάση και τη συμπεριφορά του αυτό. Τα ένστικτα στις σχέσεις μας με τα ζώα είναι εκείνα που ρυθμίζουν τον αρχηγό και βέβαια ο ισχυρός και ο δυνατός χαρακτήρας εκείνος που θα επιβληθεί.

     Καλή επιλογή.
   Κυριακίδου Μαρία
      Κτηνίατρος
     Θεσσαλονίκη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΟ - ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

riko

Τερψιθέας 13 & Καπετάν Ντόγρα Πυλαία Θεσσαλονίκη

Τηλ 2310-934743, 6944224233,

Οι συνεργασίες μας

facilities

 

επικοινωνία με την κτηνίατρο

 

.Vet Tech

 

Είσοδος στο Petshop μας

Επιλεγμένα Δημοσιεύματα

  • Αρχικό
  • Τίτλος
  • Ημερομηνία
  • Τυχαία
φόρτωση περισσοτέρων κρατήστε το πλήκτρο SHIFT για να τα φορτώσετε όλα φόρτωση όλων

Αγγελίες

  • Αρχικό
  • Τίτλος
  • Ημερομηνία
  • Τυχαία

Φωτογραφίες

DMC Firewall is a Joomla Security extension!