Κυριακίδου Μαρία
κτηνίατρος Θεσσαλονίκη

  ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ  ΣΚYΛOY:          

·       ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ: Γίνονται σύμφωνα με την ηλικία και το εμβολιακό πρόγραμμα. ΠΡΟΣΟΧΗ! Το κουτάβι δεν θα πρέπει να κυκλοφορεί σε μέρη με εκκρίσεις ανεμβολίαστων ζώων, μέχρι να περάσουν και 10-15 ημέρες από τον δεύτερο εμβολιασμό, γιατί δεν είναι επαρκώς προστατευμένο απέναντι στα λοιμώδη νοσήματα. Εάν "κολλήσει" κάποιο από αυτά, π.χ. παρβοεντερίτιδα (αιμορραγική γαστρεντερίτιδα) κινδυνεύει άμεσα η ζωή του, λόγω ανώριμου ανοσοποιητικού συστήματος και μικρού σωματικού βάρους. Ο βασικός εμβολιασμός, συμπεριλαμβανομένου και του αντιλυσσικού, είναι υποχρεωτικός από τη νομοθεσία.

·       ΑΠΟΠΑΡΑΣΙΤΙΣΜΟΙ για σκουλήκια του εντέρου:    

Οι κτηνίατροι θα δώσουν οδηγίες που καλό είναι να ακολουθηθούν πιστά, για τη δόση και τη συχνότητα χορήγησης του αντιπαρασιτικού φαρμάκου. Είναι σημαντικό, το κουτάβι να αποπαρασιτωθεί σωστά, ώστε να μην είναι μια κινούμενη πηγή μόλυνσης μέσα στο σπίτι, ιδιαίτερα αν υπάρχουν παιδιά. Τα σκουλήκια του εντέρου στο σκύλο γεννούν προνύμφες που στον άνθρωπο μεταναστεύουν σε διάφορα όργανα (π.χ. μάτι) και προκαλούν το σύνδρομο των σπλαχνικώς μεταναστευουσών προνυμφών. Ταυτόχρονα, επιβάλλεται να γίνει ένα καλό λούσιμο. Έτσι, απαλλάσσεται το ζώο από τυχόν αυγά σκουληκιών που κόλλησαν στο τρίχωμα και οτιδήποτε άλλο μολυσματικό υπήρχε στο προηγούμενο περιβάλλον του πριν την υιοθεσία.

·       ΑΠΟΠΑΡΑΣΙΤΙΣΜΟΙ για εξωπαράσιτα (τσιμπούρια, ψύλλοι κ.ά.):

Σύμφωνα με τις οδηγίες για κάθε φάρμακο. Όχι λούσιμο 2 μέρες πριν και 2 μετά την εφαρμογή του.

·        ΜΠΑΝΙΟ: Επειδή η φυσιολογική θερμοκρασία του σκύλου κυμαίνεται από 38,5 έως 39,2  C, του αρέσει το ζεστό (όχι καυτό) νερό. Αν η διαδικασία περάσει από την πρώτη φορά σαν κάτι ευχάριστο ή σαν παιχνίδι στο ζώο, τότε αυτό δεν θα αποφεύγει το μπάνιο σε όλη την υπόλοιπη ζωή του. Αρχικά, τοποθετούμε μέσα στα αυτιά δύο μικρές μπαλίτσες βαμβακιού, για να τα προστατέψουμε από την υγρασία και τις ωτίτιδες που αυτή προκαλεί. Μετά, βρέχουμε όλο το τρίχωμα και χρησιμοποιούμε μια μέτρια ποσότητα σαμπουάν, ειδικού για ζώα, κατά προτίμηση διαλυμένου σε νερό, ώστε να μην πάει σε ένα μόνο σημείο. Σαμπουάν ακατάλληλα για σκύλους μπορούν να προκαλέσουν φαγούρα, δερματίτιδα, πιτυρίδα, αλλεργία κ.λ.π. Ακολουθεί ξέπλυμα και επανάληψη της διαδικασίας για δεύτερη φορά. Στεγνώνουμε το τρίχωμα με πετσέτα ή σεσουάρ και τέλος, αφαιρούμε τα βαμβάκια από τα αυτιά. Στεγνώνουμε με καθαρό, στεγνό βαμβάκι και ποτέ με βατονέττες το εξωτερικό των αυτιών. Το μπάνιο μπορεί να επαναλαμβάνεται κάθε 3 εβδομάδες με τα κοινά σαμπουάν ή συχνότερα με τα ειδικά-φαρμακευτικά σαμπουάν. Από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν και οι περίπατοι, θα πρέπει να καθαρίζονται πόδια, μουσούδα, πρωκτός και γεννητικά όργανα κάθε φορά που το ζώο επιστρέφει στο σπίτι.

·       ΠΡΟΣΟΧΗ στην κατάποση ξένων σωμάτων.

·       ΠΡΟΣΟΧΗ στις πτώσεις από μεγάλο ύψος (τοποθέτηση πλέγματος κλπ).

·       ΠΡΟΣΟΧΗ στην έλλειψη ταυτότητας με τηλέφωνο και διεύθυνση πάνω στο ζώο, ώστε να βρεθεί εύκολα και γρήγορα σε περίπτωση που διαφύγει και χαθεί. Άλλωστε, είναι πλέον υποχρεωτική δια νόμου η ηλεκτρονική σήμανση ( με microchip) όλων των σκύλων (ΦΕΚ 191, Νόμος 3170, άρθρο 2, 29/7/2003).  

·       Για λόγους προληπτικούς, συστήνεται να γίνεται στα κουτάβια μεγαλόσωμων φυλών ακτινογραφία για έγκαιρη διάγνωση δυσπλασίας του ισχίου κοντά στη συμπλήρωση του 1ου έτους ή όταν υπάρχει κλινική ένδειξη ( π.χ. πόνος, αδυναμία άλματος κ.λ.π).

·       ΔΙΑΤΡΟΦΗ:

      Πρέπει να υπάρχει πάντα στη διάθεση του ζώου άφθονο, καθαρό, φρέσκο νερό.

Κουτάβια ορφανά έως 3 εβδομάδων: χορηγούμε υποκατάστατο μητρικού γάλακτος με μπιμπερόν ή σύριγγα ή σε πιάτο με τη μορφή χυλού, σε πολλά γεύματα ημερησίως, ανάλογα με την ηλικία.

Από την ηλικία 3-4 εβδομάδων: σταδιακή αντικατάσταση του χυλού του υποκατάστατου μητρικού γάλακτος με κονσέρβα ειδική για κουτάβια σε 4-5 γεύματα ημερησίως. Η χορήγηση αγελαδινού γάλακτος προκαλεί την εμφάνιση διάρροιας, δεν περιέχει τα απαραίτητα συστατικά για την ανάπτυξη και το κουτάβι δεν χορταίνει, γι αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται. Απαγορεύεται η χορήγηση γάλακτος τύπου εβαπορέ.

Από την ηλικία 1-4 μηνών: χορηγούμε μείγμα κονσέρβας-κροκέτας στην αρχή και στη συνέχεια σκέτη κροκέτα ανάπτυξης, ανάλογα με τη φυλή και το σωματικό βάρος του κουταβιού σε 3-4 γεύματα ημερησίως.

Από την ηλικία 5-12 μηνών: χορηγούμε κροκέτα ανάπτυξης, ανάλογα με τη φυλή και το σωματικό βάρος του κουταβιού σε 2 γεύματα ημερησίως.

Δεν ξεχνούμε κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου (ανάπτυξη) να αυξάνουμε προοδευτικά την ποσότητα της τροφής, σύμφωνα με το σωματικό βάρος του ζώου.

Ενήλικο ζώο: κροκέτα συντήρησης σε 2 γεύματα ημερησίως εφόρου ζωής.

   Υπερήλικο ζώο: κροκέτα συντήρησης σε 2 γεύματα ημερησίως. Σωστότερη είναι η αντικατάσταση της ξηρής τροφής συντήρησης με αντίστοιχη ειδική για υπερήλικα ζώα  για την πρόληψη της εγκεφαλικής γήρανσης, από την ηλικία των 6 ετών. Αυτές βοηθούν στην παράταση της ζωής και τη βελτίωση της ποιότητάς της, αφού περιέχουν ουσίες και βιταμίνες ανάλογες των αναγκών και των ιδιαιτεροτήτων αυτής της ηλικίας.

Είναι πολύ σημαντικό να επισημανθεί ότι ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΜΕ ΚΟΚΚΑΛΑ ΚΑΝΕΝΟΣ ΕΙΔΟΥΣ στους σκύλους. Είναι ξένα σώματα και τα ζώα καταλήγουν με σοβαρά πεπτικά και οδοντικά προβλήματα ή στο θάνατο.

 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ:

Αφορά τη διατροφική υποστήριξη των περιστατικών (παθολογικές καταστάσεις, όπως έμετοι, διάρροια, κολίτιδα, ηπατική, καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια, τροφική αλλεργία, ουρολιθίαση κ.ά.) και είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού συμβάλλει και πολλές φορές καθορίζει την επιτυχία της θεραπευτικής αγωγής. Σε περιπτώσεις παχυσαρκίας, προσπαθώντας να αδυνατίσουμε το ζώο, δεν πρέπει να το υποσιτίζουμε μειώνοντας την ποσότητα της τροφής, γιατί έτσι του στερούμε και τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία. Προτιμούμε τις τυποποιημένες τροφές για παχυσαρκία, που είναι πλήρεις.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΕ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ Ή ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΟ ΦΑΓΗΤΟ?

Πρέπει πάντα να επιλέγεται ένας τύπος διατροφής και να μην εναλλάσσονται ζωοτροφές με μαγειρεμένο φαγητό ή υπολείμματα από τα γεύματα των ιδιοκτητών, έστω και με τη μορφή σνακ. Οι εναλλαγές αυτές αλλοιώνουν τη χλωρίδα του εντέρου («φυσιολογικά» μικρόβια του εντέρου) και τα γευστικά δεδομένα των σκύλων, με αποτέλεσμα την πρόκληση γαστρεντερικών διαταραχών (εμετούς, διάρροια ή κολίτιδα, με αίμα και βλέννη στα κόπρανα). Επιπλέον, το ζώο γίνεται εκλεκτικό, δύσκολο στην επιλογή της τροφής, κάτι που μακροπρόθεσμα έχει δυσάρεστες συνέπειες στην υγεία του, αφού δεν τρέφεται σωστά. Ιδιαίτερα αν επιβάλλεται να φάει κάποιου ειδικού τύπου τροφή για συγκεκριμένη παθολογική κατάσταση, αυτό γίνεται ιδιαίτερα δύσκολο και έχει σοβαρές επιπτώσεις στη θεραπεία του.

Οι σκύλοι είναι σαρκοφάγα ζώα και όχι παμφάγα (όπως εμείς). Γι αυτό πρέπει να τρέφονται με τροφές συγκεκριμένης σύστασης, ώστε να έχουν καλή υγεία και μακροζωία. Αυτό πετυχαίνεται μόνο με τις ζωοτροφές, αφού έχουν σταθερή σύσταση και περιεκτικότητα σε βιταμίνες και άλλα συστατικά. Αντίστοιχα, αν επιλεγεί το μαγειρεμένο φαγητό, ως τύπος διατροφής, δεν είναι γνωστά το έλλειμμα ή/και η περίσσεια του κάθε θρεπτικού συστατικού και αυτό δεν "διορθώνεται" ούτε με τη χορήγηση διατροφικών συμπληρωμάτων και βιταμινούχων σκευασμάτων.

            KONΣΕΡΒΑ Ή ΞΗΡΗ ΤΡΟΦΗ?

Η κονσέρβα έχει τα εξής πλεονεκτήματα: είναι εύγευστη, μαλακή και υγρή, μυρίζει ευχάριστα και έντονα και είναι ιδιαίτερα δελεαστική για ζώα ανόρεκτα, άρρωστα, χειρουργημένα. Με τη βοήθειά της, χορηγούμε εύκολα φάρμακα και κροκέτες, ειδικού ή μη τύπου. Δυστυχώς όμως, είναι σχετικά υποβαθμισμένη τροφή (ιδιαίτερα οι φτηνές περιέχουν υποπροϊόντα σφαγείου), αφού σφραγίζεται και αποστειρώνεται, οπότε πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία καταστρέφονται. "Κολλάει" στα δόντια και μακροπρόθεσμα συμβάλλει στη δημιουργία της περιοδοντικής νόσου. Αλλοιώνεται εύκολα, ιδίως το καλοκαίρι και τέλος, θεωρείται ακριβή, αφού περιέχει 75% νερό και χρεώνεται και ο περιέκτης (κουτί).

Η κροκέτα (ξηρή τροφή) είναι σαφώς καλύτερης ποιότητας τρόφιμο, χωρίς συντηρητικά, εμπλουτισμένο με αντιοξειδωτικές ουσίες και βιταμίνες που βοηθούν και στη συντήρησή του. Δεν αλλοιώνεται εύκολα με την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος και είναι φτηνή. Βοηθάει μηχανικά στη μερική απομάκρυνση των υπολειμμάτων τροφών από τα δόντια. Προσφέρεται σε μεγάλη ποικιλία μεγεθών, σχημάτων και σύστασης, ανάλογα με την ηλικία και τη φυλή των σκύλων.

            Από νεαρή ηλικία, πρέπει να αρχίσει να γίνεται συνήθεια και η περιποίηση και ο καθαρισμός των δοντιών. Γι’αυτά οι κτηνίατροι, δεν χρησιμοποιούμε «ανθρώπινα» προϊόντα, αφού αυτά προκαλούν αφρό, πανικό και εμέτους, αλλά κτηνιατρικά, με ευχάριστη για τα ζώα γεύση κοτόπουλου και χωρίς δυσάρεστες επιπτώσεις. Έτσι, μεγαλώνουμε τα διαστήματα μεταξύ των επαγγελματικών καθαρισμών με υπερήχους και διασφαλίζουμε τη στοματική και τη γενικότερη υγεία του σκύλου μας (μειώνοντας τα μικρόβια που πηγαίνουν σε καρδιά, νεφρούς και ήπαρ).

ΔΕΝ ΧΟΡΗΓΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΣΕ ΣΚΥΛΟΥΣ:

·       Παυσίπονα ή αντιπυρετικά φάρμακα ανθρώπου (π.χ. Depon, Panadol, Ponstan, ασπιρίνη κ.ά.), γιατί προκαλούν έλκη στο στομάχι, με ή χωρίς γαστρορραγία, εμέτους και οξέωση.

·       Τσάι σε ζώα με πεπτικό ή άλλο πρόβλημα

·       Γάλα και άλλα υπακτικά σε σκύλους με διάρροια ή άλλο πεπτικό πρόβλημα.

Ο σκύλος δεν μπορεί να κάνει τις σωστές επιλογές, όσον αφορά την υγεία του. Αυτό είναι ευθύνη του ιδιοκτήτη και αποτέλεσμα της λογικής και της ενημέρωσής του.

Κυριακίδου Μαρία
Κτηνίατρος
Θεσσαλονίκη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΟ - ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

riko

Τερψιθέας 13 & Καπετάν Ντόγρα Πυλαία Θεσσαλονίκη

Τηλ 2310-934743, 6944224233,

Οι συνεργασίες μας

facilities

 

επικοινωνία με την κτηνίατρο

 

.Vet Tech

 

Είσοδος στο Petshop μας

Επιλεγμένα Δημοσιεύματα

  • Αρχικό
  • Τίτλος
  • Ημερομηνία
  • Τυχαία
φόρτωση περισσοτέρων κρατήστε το πλήκτρο SHIFT για να τα φορτώσετε όλα φόρτωση όλων

Αγγελίες

  • Αρχικό
  • Τίτλος
  • Ημερομηνία
  • Τυχαία

Φωτογραφίες

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd