Από
Κυριακίδου Μαρία
Κτηνίατρο Θεσσαλονίκη
                                                         ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ ΣΚΥΛΟΥ - ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

       Σε περίπτωση που πιστεύουμε πως ο σκύλος μας έχει καταπιεί δηλητήριο:

 1. ΔΕΝ χορηγούμε τίποτε, αν το ζώο δεν έχει τις αισθήσεις του.
 2. Αν το ζώο έχει συμπτώματα (πολλαπλούς εμέτους, σπασμούς, αφρούς στο στόμα, ακράτεια ούρων και κοπράνων),  το μεταφέρουμε στο πλησιέστερο κτηνιατρείο.
 3. Δεν προκαλούμε έμετο, αν το ζώο έχει καταπιεί ισχυρά οξέα (ξύδι, κεζάπ, χλωρίνη, κλπ) ή αλκάλεα (απορρυπαντικά, καθαριστικά σπιτιού, σαπούνια κλπ),  παράγωγα πετρελαίου, (υγρό αναπτήρα κ.ά), γιατί θα προκαλέσουμε και νέα βλάβη σε οισοφάγο, φάρυγγα και στόμα. Προσκομίζουμε τη συσκευασία του δηλητηρίου στον κτηνίατρο, ώστε να ταυτοποιηθεί το είδος του δηλητηρίου και να προσδιοριστεί το είδος του αντιδότου.
 4. Για την πρόκληση εμέτου, χρησιμοποιούμε αλατόνερο. Διαλύουμε μεγάλη ποσότητα αλατιού σε νερό , τόσο ώστε το αλάτι να μένει στον πυθμένα αδιάλυτο (υπερκορεσμένο διάλυμα). Το χορηγούμε με σύριγγα, με το κεφάλι του ζώου σε οριζόντια θέση. Το αλατόνερο ακόμη και αν πάει κατά λάθος στους πνεύμονες, δεν έχει δυσμενείς επιπτώσεις.

     Η πρόκληση εμέτου έχει νόημα μόνο την πρώτη ώρα από την κατάποση του δηλητηρίου και όχι αφού απορροφηθεί από τον οργανισμό και δώσει συμπτώματα. Άλλα εμετικά είναι το σιρόπι ιπεκακουάνας (σκ. IPECAVOM), η μουστάρδα και το οξυζενέ.

 1. Σε υποψία φόλας (συνήθως φυτοφάρμακο) και αν ο σκύλος δεν έχει συμπτώματα, χορηγούμε ενεργό άνθρακα-παγκόσμιο αντίδοτο (ανθρώπινο σκεύασμα NORIT, διαλύοντας τις καψούλες σε λίγο νερό). Δεσμεύει το 99% των χημικών ουσιών και τα βαρέα μέταλλα. Εάν παρουσιάζει συμπτώματα (πολλαπλούς εμέτους, σπασμούς, αφρούς στο στόμα, ακράτεια ούρων και κοπράνων), χορηγούμε ατροπίνη, ενδοβλέβια αν είναι δυνατόν ή και ενδομυικά και το μεταφέρουμε το συντομότερο δυνατό στο πλησιέστερο κτηνιατρείο.
 2. ΔΕΝ χορηγούμε λάδι και ξύδι (συνήθης «συνταγή» αντιδότου, χωρίς λογική και επιστημονική βάση).  Έτσι, προκαλούμε οξέωση στον οργανισμό και επιπλέον δηλητηρίαση. Επίσης, η δια της βίας χορήγηση προκαλεί εισρροφητική πνευμονία με κατάληξη το βέβαιο θάνατο του ζώου, αφού το λάδι και το ξύδι καταστρέφουν τους πνεύμονες.
 3. Τα ποντικοφάρμακα δρούν σε 3-4 ημέρες ως αντιπηκτικά του αίματος, οπότε υπάρχει αρκετός χρόνος για την αντιμετώπισή τους έως την εμφάνιση των συμπτωμάτων (σοβαρότατη αναιμία, αδυναμία, κατάπτωση και ανορεξία).

Φυσικά έχουμε πάντα μαζί το τηλέφωνο του κτηνιάτρου μας, ώστε σε κάθε περίπτωση να λάβουμε άμεσα οδηγίες, καθώς η έγκαιρη αντιμετώπιση είναι πάντοτε η καλύτερη θεραπεία.

 

Αναζήτηση

Ακολουθήστε μας


Strict Standards: Non-static method modSpearheadFacebookLikeHelper::getFacebookLike() should not be called statically in /home/vetdoc/public_html/modules/mod_spearheadfacebooklike/mod_spearheadfacebooklike.php on line 23

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/vetdoc/public_html/modules/mod_spearheadfacebooklike/helper.php on line 92

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/vetdoc/public_html/modules/mod_spearheadfacebooklike/helper.php on line 95

Notice: Undefined variable: appID in /home/vetdoc/public_html/modules/mod_spearheadfacebooklike/helper.php on line 114

Strict Standards: Non-static method modSpearheadFacebookLikeHelper::getStyle() should not be called statically in /home/vetdoc/public_html/modules/mod_spearheadfacebooklike/mod_spearheadfacebooklike.php on line 24

Strict Standards: Non-static method modSpearheadFacebookLikeHelper::copyRight() should not be called statically in /home/vetdoc/public_html/modules/mod_spearheadfacebooklike/mod_spearheadfacebooklike.php on line 25
Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΟ - ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

riko

Τερψιθέας 13 & Καπετάν Ντόγρα Πυλαία Θεσσαλονίκη

Τηλ 2310-934743, 6944224233,

Οι συνεργασίες μας

facilities

 

επικοινωνία με την κτηνίατρο

 

.Vet Tech

 

Είσοδος στο Petshop μας

Επιλεγμένα Δημοσιεύματα

 • Αρχικό
 • Τίτλος
 • Ημερομηνία
 • Τυχαία
φόρτωση περισσοτέρων κρατήστε το πλήκτρο SHIFT για να τα φορτώσετε όλα φόρτωση όλων

Αγγελίες

 • Αρχικό
 • Τίτλος
 • Ημερομηνία
 • Τυχαία
φόρτωση περισσοτέρων κρατήστε το πλήκτρο SHIFT για να τα φορτώσετε όλα φόρτωση όλων

Φωτογραφίες

Our website is protected by DMC Firewall!