Κυριακίδου Μαρία
Κτηνίατρος Θεσσαλονίκη 
 
 
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΚΥΛΟΥ

  Κουτάβια ορφανά έως 3 εβδομάδων: χορηγούμε υποκατάστατο μητρικού γάλακτος με μπιμπερόν ή σύριγγα ή σε πιάτο με τη μορφή χυλού, σε πολλά γεύματα ημερησίως, ανάλογα με την ηλικία.

Από την ηλικία 3-4 εβδομάδων: σταδιακή αντικατάσταση του χυλού του υποκατάστατου μητρικού γάλακτος με κονσέρβα ειδική για κουτάβια σε 4-5 γεύματα ημερησίως.

Η χορήγηση αγελαδινού γάλακτος προκαλεί την εμφάνιση διάρροιας, δεν περιέχει τα απαραίτητα συστατικά για την ανάπτυξη και το κουτάβι δεν χορταίνει, γι αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται. Απαγορεύεται η χορήγηση γάλακτος τύπου εβαπορέ.

Από την ηλικία 1-4 μηνών: χορηγούμε μείγμα κονσέρβας-κροκέτας  στην αρχή και στη συνέχεια σκέτη κροκέτα ανάπτυξης, ανάλογα με τη φυλή και το σωματικό βάρος του κουταβιού σε 3-4 γεύματα ημερησίως.

Από την ηλικία 5-12 μηνών: χορηγούμε κροκέτα ανάπτυξης, ανάλογα με τη φυλή και το σωματικό βάρος του κουταβιού σε 2 γεύματα ημερησίως. 

Δεν ξεχνούμε κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου (ανάπτυξη) να αυξάνουμε προοδευτικά την ποσότητα της τροφής, σύμφωνα με το σωματικό βάρος του κουταβιού.

Ενήλικος σκύλος: κροκέτα συντήρησης σε 2 γεύματα ημερησίως εφόρου ζωής

Υπερήλικος σκύλος: κροκέτα συντήρησης σε 2 γεύματα ημερησίως. Σωστότερη είναι η αντικατάσταση της ξηρής τροφής συντήρησης με αντίστοιχη ειδική για υπερήλικα ζώα για την πρόληψη της εγκεφαλικής γήρανσης, από την ηλικία των 6 ετών. Αυτές βοηθούν στην παράταση της ζωής και τη βελτίωση της ποιότητάς της, αφού περιέχουν ουσίες και βιταμίνες ανάλογες των αναγκών και των ιδιαιτεροτήτων αυτής της ηλικίας.

Είναι πολύ σημαντικό να επισημανθεί ότι ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΜΕ ΚΟΚΚΑΛΑ ΚΑΝΕΝΟΣ ΕΙΔΟΥΣ στους σκύλους. Είναι ξένα σώματα και τα ζώα καταλήγουν με σοβαρά πεπτικά και οδοντικά προβλήματα ή στο θάνατο.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ:

Αφορά τη διατροφική υποστήριξη των περιστατικών (παθολογικές καταστάσεις, όπως έμετοι, διάρροια, κολίτιδα, ηπατική, καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια, τροφική αλλεργία, ουρολιθίαση κ.ά.) και είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού συμβάλλει και πολλές φορές καθορίζει την επιτυχία της θεραπευτικής αγωγής. Σε περιπτώσεις παχυσαρκίας, προσπαθώντας να αδυνατίσουμε το ζώο, δεν πρέπει να το υποσιτίζουμε μειώνοντας την ποσότητα της τροφής, γιατί έτσι του στερούμε και τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία. Προτιμούμε τις τυποποιημένες τροφές για παχυσαρκία, που είναι πλήρεις.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΕ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ Ή ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΟ ΦΑΓΗΤΟ?

Πρέπει πάντα να επιλέγεται ένας τύπος διατροφής και να μην εναλλάσσονται ζωοτροφές με μαγειρεμένο φαγητό ή υπολείμματα από τα γεύματα των ιδιοκτητών, έστω και με τη μορφή σνακ. Οι εναλλαγές αυτές αλλοιώνουν τη χλωρίδα του εντέρου («φυσιολογικά» μικρόβια του εντέρου) και τα γευστικά δεδομένα των σκύλων, με αποτέλεσμα την πρόκληση γαστρεντερικών διαταραχών (εμετούς, διάρροια ή κολίτιδα, με αίμα και βλέννη στα κόπρανα). Επιπλέον, το ζώο γίνεται εκλεκτικό, δύσκολο στην επιλογή της τροφής, κάτι που μακροπρόθεσμα έχει δυσάρεστες συνέπειες στην υγεία του, αφού δεν τρέφεται σωστά. Ιδιαίτερα αν επιβάλλεται να φάει κάποιου ειδικού τύπου τροφή για συγκεκριμένη παθολογική κατάσταση, αυτό γίνεται ιδιαίτερα δύσκολο και έχει σοβαρές επιπτώσεις στη θεραπεία του.

Οι σκύλοι είναι σαρκοφάγα ζώα και όχι παμφάγα (όπως εμείς). Γι αυτό πρέπει να τρέφονται με τροφές συγκεκριμένης σύστασης, ώστε να έχουν καλή υγεία και μακροζωία. Αυτό πετυχαίνεται μόνο με τις ζωοτροφές, αφού έχουν σταθερή σύσταση και περιεκτικότητα σε βιταμίνες και άλλα συστατικά. Αντίστοιχα, αν επιλεγεί το μαγειρεμένο φαγητό, ως τύπος διατροφής, δεν είναι γνωστά το έλλειμμα ή/και η περίσσεια του κάθε θρεπτικού συστατικού και αυτό δεν "διορθώνεται" ούτε με τη χορήγηση διατροφικών συμπληρωμάτων και βιταμινούχων σκευασμάτων.

           KONΣΕΡΒΑ Ή ΞΗΡΗ ΤΡΟΦΗ?

Η κονσέρβα έχει τα εξής πλεονεκτήματα: είναι εύγευστη, μαλακή και υγρή, μυρίζει ευχάριστα και έντονα και είναι ιδιαίτερα δελεαστική για ζώα ανόρεκτα, άρρωστα, χειρουργημένα. Με τη βοήθειά της, χορηγούμε εύκολα φάρμακα και κροκέτες, ειδικού ή μη τύπου. Δυστυχώς όμως, είναι σχετικά υποβαθμισμένη τροφή (ιδιαίτερα οι φτηνές περιέχουν υποπροϊόντα σφαγείου), αφού σφραγίζεται και αποστειρώνεται, οπότε πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία καταστρέφονται. "Κολλάει" στα δόντια και μακροπρόθεσμα συμβάλλει στη δημιουργία της περιοδοντικής νόσου. Αλλοιώνεται εύκολα, ιδίως το καλοκαίρι και τέλος, θεωρείται ακριβή, αφού περιέχει 75% νερό και χρεώνεται και ο περιέκτης (κουτί).

Η κροκέτα (ξηρή τροφή) είναι σαφώς καλύτερης ποιότητας τρόφιμο, χωρίς συντηρητικά, εμπλουτισμένο με αντιοξειδωτικές ουσίες και βιταμίνες που βοηθούν και στη συντήρησή του. Δεν αλλοιώνεται εύκολα με την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος και είναι φτηνή. Βοηθάει μηχανικά στη μερική απομάκρυνση των υπολειμμάτων τροφών από τα δόντια. Προσφέρεται σε μεγάλη ποικιλία μεγεθών, σχημάτων και σύστασης, ανάλογα με την ηλικία και τη φυλή των σκύλων.

Πρέπει να υπάρχει πάντα στη διάθεση του ζώου άφθονο, καθαρό, φρέσκο νερό. 

 

ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΟ - ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

riko

Τερψιθέας 13 & Καπετάν Ντόγρα Πυλαία Θεσσαλονίκη

Τηλ 2310-934743, 6944224233,

Οι συνεργασίες μας

facilities

 

επικοινωνία με την κτηνίατρο

 

.Vet Tech

 

Είσοδος στο Petshop μας

Επιλεγμένα Δημοσιεύματα

  • Αρχικό
  • Τίτλος
  • Ημερομηνία
  • Τυχαία
φόρτωση περισσοτέρων κρατήστε το πλήκτρο SHIFT για να τα φορτώσετε όλα φόρτωση όλων

Αγγελίες

  • Αρχικό
  • Τίτλος
  • Ημερομηνία
  • Τυχαία

Φωτογραφίες

DMC Firewall is a Joomla Security extension!